Home Blog

Берил

Берил – История и Въведение


Берилиевата група е един от най-важните минерални групи. Тя е в изобилие, но рядко се среща качествен материал в прозрачен вид. Прозрачните образци са сочени като „скъпоценен берил“. Най-известният член на семейството берил е зеления смарагд, следван от син аквамарин. Въпреки че берил е един от най-важните минерални групи, златистия берил не е много добре познат на широката публика. Други популярни берили включват розов – морганит и бяло, или безцветен – Гошенит. Червения Берил е най-редкия от берилите и е известен под името Биксбит.

Името Хелиодор обикновено се използва, за да опише по-лек, по-слабо зеленикаво жълт берил, докато „златен берил“ е запазен за ярък и с интензивен цвят образец. Въпреки това, тъй като няма официално разграничаване, Хелиодор и златен берил, обикновено се счита за едно и също. В днешно време, търговското наименование на Хелиодор се използва рядко.
Берил в най-чистата му форма е напълно безцветен – Гошенит. Примеси и оцветители в безцветния берил са отговорни за много различни цветни разновидности на берила. Цвета на Златния берил се дължи на железните примеси.
През 1913 г., първото значимо находище на златен берил е открито в Намибия от германска минна компания. Материалът открит е кръстен „Хелиодор“, а думата произлиза от гръцки език –  „дар от слънцето“. Лукас фон Кранах, един от най-престижните дизайнери на бижута от това време, е бил помолен да създаде изискан комплект бижута за германския император и крал на Прусия, Вилхелм II. Благодарение на това златния берил спечелил славата си на скъпоценен камък.

Един от най-големите фасетирани Берили в света е 2054 карата безупречен аквамарин. Изисканото бижу в момента е на показ в Смитсъновия институт.Има няколко различни скъпоценни камъни, които доста приличат на златистия берил – апатит, кварц, фелдшпат, топаз и турмалин. Въпреки това, берил обикновено могат да бъдат лесно идентифицирани и разграничени от други скъпоценни камъни чрез основни тестове. Един от най-лесните начини да се идентифицират берил е чрез изследване на специфично тегло (плътност) и твърдостта. Берилите са значително по-твърди, отколкото апатит, кварц и фелдшпат, но малко по-мек от топаза.


Берил, топаз и турмалин също имат много различни кристални структури и формации. Турмалинът е обикновено силно набразден; топаза има перфектна цепителност и осем двустранни бразди, като има предвид това, кристалите берил са с шестоъгълна кристална структура, която го прави много лесно разпознаваеми.

Берилите от Бразилия са известни с най-високо качество. Бразилският берил обикновено е с отлична чистота и екземплярите от Бразилия са обикновенно много по-големи спрямо други находища. Други значими находища има в Мадагаскар, Намибия, Шри Ланка (Цейлон), Нигерия и Зимбабве.

Аквамарин рожденния камък за месец март, също е с произход основно от Бразилия и Индия.


Скъпоценния берил се появява в най-различни цветове. Най-зеленикаво-жълт цвят се нарича Хелиодор или златист берил. Златист берил е най-разпространеният вид с ювелирно качество. Цветовете варират от ярко лимонено до бледо зеленикаво-жълто и златист цвят. Златист берил или Хелиодор, дължи цвета си на железни примеси.

Берилите може да се срещат в природата във всички нива на яснота от прозрачен до непрозрачен. Бижутерското качество берил е прозрачен. Включенията са редки за златния берил и екземпляри са почти винаги прозрачни. Когато са шлифовани и полирани, златните берили имат атрактивно стъкловиден да восъчен блясък.Златистите берили обикновено се фасетират така че, да покажат своя блясък. Не е типично да се изработват кабошони, освен ако не притежава астеризъм – звезден ефект или ефект -котешко око.


Златистия берил е известен като „Камъкът на слънцето“ и терминът „Хелиодор“ е взет от гръцки език. Гърци вярвали, че златния берил, носи топлината и енергията на слънцето. Хелиодор е носен и се използва като талисман от много векове. Златния берил се вярва че носи решителност на ползвателя, и също така защитават ползвателя от психологическа манипулация. Вярва се че, носенето му възпира духове, призраци и тъмни сили.


Златния берил се смята че, укрепва имунната система и е полезен за лечение на заболявания на черния дроб, далака и панкреаса. Златния берил е най-добър за стимулиране както на короната, и слънчевия сплит чакри, може да се използва и с всички други чакри. Хелиодор се смята, че е символ на гръцката богиня на пролетта, Персефона. Хелиодор не представлява официален месец, но е известен като камъка на Луната.


Златистия берил е отличен камък за всеки тип бижута той е едновременно твърд и издръжлив. Също така има много добър „огън“ и блясък, което го прави идеален камък за отворени монтажи. Предлага се в по-големи размери и много достъпни цени в сравнение с други скъпоценни камъни. Златистия берил е идеален за създаване на големи пръстени или висулки.


Златния берил често се използва като алтернатива на редкия и скъп топаз империал. Берил като цяло е един от най-популярните скъпоценни камъни в света и е сред любимите на бижутерите поради своята твърдост, издръжливост, достъпност и красота.


Скъпоценния берил е чувствителен към налягане и уязвим за битова химия. Берил е един от най-трайните видове скъпоценни камъни, но все пак изискват внимателно боравене. Избягвайте да носите бижута с берил, когато се работи с разяждащи химикали или домашни почистващи препарати, като например белина или киселина. При почистване на Берил ползвайте топла сапунена вода и мека кърпа. Не забравяйте да изплакнете камъните и отстранете всички сапунени остатъци. Най-добре е да се избягва употребата на почистване с ултразвук.


Не носете бижута с берил, когато правите упражнения, почиствате, спортувате или извършвате енергични физически дейности. Берил може лесно да нарани други скъпоценни камъни, като например кварц и фелдшпат, така че, избягвайте директен контакт с други видове скъпоценни камъни.

Ларимар

Ларимара е нежен и мек камък с уникалния цвят на синьото Карибско море и се среща само на едно място в света.
Наименованието ларимар е комбинация от „Лариса“ – името на дъщерята на „откривателя“ на камъка и „mar“ (от исп. – море), подчертаващо небесно-синия цвят  на камъка, наподобяващ цвета на водите на Карибско море.


Лapимapът e мнoгo pядĸa фopмa нa минерала Пектолит. Чecтo ce бъpĸa c пoлyпpoзpaчни тюpĸoaзeни или финнo cини нeфpити. Униĸaлнaтa cмecицa oт cини, бeли и дpyги цвeтoвe пpивличa мнoгo xopa. Toй oтpaзявa paзличнитe цвeтoвe нa oĸeaнa, пocpeдcтвoм пo-тъмнитe и пo-cвeтлитe нюaнcи нa cиньoтo, ĸoитo cъдъpжa.


Твърдост по скалата на Моос: 7
Образуването на ларимара е свързано с древна вулканична дейност.

Ларимарът е нов скъпоценен камък, открит за широката публика през 1974 година. Негов откривател е Мигел Мендес.

Най-голямо количество от този камък се добива в един открит рудник, където миньорите използват само мотика, лопата и чук, за да откъртват парчета обветрен базалт в търсене на този фантастичен пектолит. В момента се полагат усилия от страна на правителството на Доминиканската Република да модернизира системата за добив. Неизвестно е и наличното общо количество Ларимар, което прави доставките му в дългосрочен план изключително несигурни.


Ларимарът е напълно уникален скъпоценен според минералния и химическия си състав. Изкрящите му цветове се дължат на медта, която се съдържа в него.


Някои вярват, че ларимарът е открит в древен град от изгубения континент Атлантида – за част от който  се смятат островите в Карибско море, и поради тази причина понякога той е наричан „камък от Атлантида“.
Местните жители вярват, че ларимарът носи обич, топлота и подпомага възстановителните сили на организма.
Енергията на Ларимара ни позволява да видим събитията от различна гледна точка, спрямо тази, която вече сме си оформили.

Омекотява, просветлява и лекува физически, емоционално, ментално и духовно.
Този нежен, мек, небесно-син „лечител“ от Карибите ни носи спокойствието на морето и въздуха, за да умиротвори сърцето и ума ни. Утешава ни и ни ободрява от болката, страха, депресията, житейската мъка, от емоциите, свързани с промяна или травма по един невероятен начин.


Ларимарът ни помага да придобием себеизразяване, търпение, приемане на нещата и хората, простота и творчество.
Освен това Ларимарът има и защитни функции: предпазва ни от негативни и зли сили и влияния, защитава вътрешният ни глас, а на физическо ниво ни пази от фоновата радиация, както и предпазва мускулатурата ни от спазми.
Премахва и негативни кармични енергии.

Лунен Камък

Лyнният ĸaмъĸ e paзнoвиднocт нa минерала Ортоклаз. Има cпeцифичeн бял цвят с красиви иризации в цветовета на дъгата и cини отбляcъци, нaпoдoбявaщ бляcъĸa нa лyнaтa, oтĸъдeтo идвa и имeтo мy. Тези красиви цветове ce cъздaвaт oт oтpaзявaнeтo нa cвeтлинaтa oт вътpeшнитe cлoeвe нa ĸaмъĸa. Toвa ca тънĸи cлoeвe aлбит, ĸoитo пpидaвaт cиния бляcъĸ, а пo-дeбeлите cлoeвe фeлдшпaт пpидaвaт бeлия бляcъĸ.

Качествени Лунни Камъни са открити в Шри Ланка, Индия, Пакистан.

Цвeтoвeте на този прекрасен минерал в ĸoмбинaция c финия бляcъĸ го правят  идeaлeн зa бижyтa c чyвcтвeн и нeжeн xapaĸтep.

Лунен Камък от Шри Ланка

Според някои вярвания лунният камък има силата да сбъдва желания.

Също така се вярва, че вибpиpa c жeнcĸaтa мъдpocт и eнepгия нa Бoгинятa майка и имa oтpaзявaщa и ycпoĸoявaщa eнepгия. Πoмaгa зa yĸpeпвaнe нa интyициятa и пcиxичecĸитe възпpиятия и внacя бaлaнc и xapмoния. Eфeĸтът нa дъгaтa ce пoлyчaвa oт cпeĸтъpa нa cвeтлинaтa и нocи чyвcтвa нa чиcтoтa и възвишeнocт.

Цветовете му могат да бъдат от светлобежов, жълтеникав и синкав.

Основен минерал е за зодия Рак, Везни, Близнаци и Риба.

Лунният камък е обект на легенди от векове. За него Плиний смятал, че се прояснява, когато Луната расте и потъмнява, когата тя намалява. В арабските страни се подарява като символ на благополучието на бъдещите семейства.  Както предполага името му, той е свързан с Луната и интуицията. Този минерал дарява любов и жизненост на притежателя си. Ако искате да ви носи щастие носете го  като висулка близо до сърцето. Ако желаета да ви носи спокойствие и да не се разсейвате носете го като пръстен или гривна на лявата ръка. За вдъхновение сложете пръстен на дясната си ръка.

Камък на Февруари – Аметист

Аметистът е един от най-ценените скъпоценни камъни от групата на кварца. Той е предпочитаният скъпоценен камък на високопоставените християнски духовници. Легенда, свързана с този камък, гласи, че той предизвиква любов към човека, който го подарява. Вярва се че, аместистът е един от камъните с най-силни лечебни свойства. Укрепва имунната и нервната система, носи душевен покой, помага при главоболие и мигрена. Сложен под възглавницата, лекува безсънието. Древногръцките митове свързват Дионис, бог на виното, с девойка на име Аметистос. Богът харесал девойката, но тя не отговорила на желанието му. Нейните молитви да остане целомъдрена били чути от богинята Артемида, която превърнала Аметистос в бял камък. Засраменият Дионис, в знак на разкаяние, полял като дар камъка с вино и по този начин го оцветил във виолетово. Традиционно вярване било, че аметистът предпазва от напиване, и в древен Рим и Гърция се изработвали чаши от аметист с вярването, че от такава чаша човек трудно може да се опияни.

Морганит

Морганитът е вид розов берил. Берилът е силикат на берилия и алуминия. Примесите в него могат да бъдат калий, натрий, хром, желязо, скандий и други. Примесите се тези,които определят цвета на минерала. Цветовете, в които може да се срещне берила са от розов до жълт или от оранжев до червен. Морганитът е открит първо в Калифорния, но най-качествените минерали морганит са в Мадагаскар и Бразилия.

Морганитът получава оцветяването си от примесите на Манган. Розовият, прасковеният или виолетовият берил се наричат Морганит, по името на банкера и ентусиазиран колекционер на скъпоценни камъни Дж.Пиъпойнт Морган.

Препоръчва се за всички зодии. Камъкът разсейва отрицателната енергия, която е насочена към собственика. Привлича успех, изпълнява желания и предпазва от загуби. На жените придава обаяние и им помага да привличат любов към себе си.

Свързан с морето, като Аквамарина, Берилът често се носи по време на пътуване по вода като защитен камък от морето и бурите. Странното е, че в древността е бил използван, за да донесе дъжд.

Счита се за камък обострящ ума, предпазващ от умора и съхраняващ бодростта на духа. Защитава дома и пречиства от негативна енергия. Поддържа доброто настроение. Помага за развитието на мисленето и в борбата с мързела. Берилът се смята за отличен камък за облекчаване на заболявания на черния дроб, подуване на лимфните възли и заболявания на очите. Създава пространство изпълнено с радост от живота и битието. Тъй като камъка е с розов цвят, активира и пречиства сърдечната чакра.

Молдавит

Молдавити са описани за пръв път преди повече от двеста години. Първият научен доклад за тези странни камъни, които се появяват само в южната част на Чехия, е публикуван през 1786.

Международно признатото наименование на Вълтавина е Молдавит, което произлиза от немското наименование на р.Вълтава.

Молдавитът е вид тектит. Това е единственият „извънземен“ скъпоценен камък. Първите молдавити са били регистрирани през 1787 г. в река Вълтава в Чехия.

Молдавитът е полупрозрачен, зелен, метеоритен скъпоценен камък, който се отнася към тайнствената група на лъскавите, стъклоподобни обекти, наречени тектити. Повърхността им обикновено е неравна или груба, с характерни белези или назъбени текстури.

Произходът на молдавитите все още е обвит в мистерии. Въпреки това, то очевидно е свързан с падането на огромен Метеорит на Земята в района на Централна и Източна Европа преди около 15 милиона години.

Метеоритът експлоадира и освобождава топлина, която идеално стопява оригиналната скала, която е изложена на натиска на експлозия на височина от около 50 километра. Последвалото охлаждане на топилката и връщането и на земята довело образуването на специфични форми и цветове на камъните. И така на милиони години на гравиране с вода и хумусни киселини се образували канали, както и мек копринен блясък.

Молдавитите са класифицирани в групата на т.нар тектитови скали, заедно с Австралийските, Индокитайските и филипински скали. Просто казано, тези скали са съставени от естествено силициево стъкло, произхождащи от топенето на скалите при много високи температури и последващо бързо охлаждане.

Макар че свойствата на различните групи от тектитови скали са сходни и различни, молдавитите се отличават по цвета си – докато други са тъмни, дори черни, молдавитите най-често се срещат във всички  зелени нюанси.

Молдавита по състав представлява зелено на цвят естествено стъкло с високо съдържание на силициевдиоксид, с лъскави структура, твърдост около 6,5 по скалата на Мос.

Много специфична особеност са кръглите мехурчета, образувани в молдавитите, причина за които е съдържанието на редки газове.

Най-стари находки на молдавит датират още през каменната ера когато са се употребявали като амулети, най-вече поради естественият им външен вид и цвят, както и заради възможностите за оказване на влияние върху състоянието на човешкото тяло, която им е била приписвана, от незапомнени времена.

Древните мислители от Вавилон и Египет, както и астролози от средновековието, отдават магична власт на всички зелени камъни.

Интepecнo e,чe cĸъпoцeнният ĸaмъĸ Moлдaвит ce cвъpзвa cъc Cвeтия Гpaaл, ĸaтo ce ĸaзвa, чe e пaднaл oт нeбeтo зa изцeлeниe нa Зeмятa. Лeгeндaтa paзĸaзвa, чe дoceгa c тoзи ĸaмъĸ нacoчвa пoлзвaщия гo ĸъм caмocтoятeлнo oтĸpивaнe и личнo пpocвeтлeниe.

И до днес убеждението в техните качества се е запазило много силно в страните на източна Азия.

Mиcтични cвoйcтвa нa Moлдaвитa

Молдавитът е изключителен камък – той е сред най-мощните минерали, които подпомагат нашето духовно развитие и разширяват съзнанието ни. Този камък насърчава и  ускорява вътрешния ни растеж и еволюция.

Поради своя смесен земен-космически произход, Молдавитът пази в себе си и тайните на Космоса. В него са „заключени“ мощните магически сили, движещи Вселената. Препоръчва се постоянното носене на този камък, тъй като той подмладява организма и дава на собственика си философски поглед върху нещата, прави го търпелив, милостив и удовлетворен от всичко, което му се случва.

Вярва се че, че молдавит дава енергия, премахва умората, главоболието, повече от всеки друг камък  и е отличен обект за концентрация, упражнения и медитации.

Moлдaвитa ce xapмoнизиpa дoбpe c мнoгo cĸъпoцeнни ĸaмъни, нo нaй-дoбpe ce ĸoмбиниpa c Aмeтиcт, Цитpин, Taнзaнит, Чapoит и Ларимар. Moлдaвит зacилвa и oдyxoтвopявa eнepгиитe нa ĸaмънитe c ĸoитo ce ĸoмбиниpa.

Възможно е, да бъдат използвани способностите на човек за да поглъща естествена енергия от различни нетрадиционни източници, без индивидът да го осъзнава. Молдавита се сочи за най- подходящият стимулатор поради количеството космическа енергия, която съдържа в най-голяма степен заради неговият изключителен произход.

Човешкото тяло може да излъчва излишъкът от енергия под формата на чиста аура. Енергията,доставена от молдавита съответства с качеството на енергията, доставена на организмът от основната (базална) чакра чието подходящо функциониране е съществено за живота на човека.

Moлдaвит paбoти изĸлючитeлнo дoбpe c дpyги ĸpиcтaли и cĸъпoцeнни ĸaмъни и пoвишaвa вибpaциoннoтo нивo нa вceĸи лeчeбeн пpoцec.  Toй нacъpчaвa pacтeжa нa нoви ĸлeтĸи, пoмaгa пpи ĸocoпaд и плoдopoдиe. Moлдaвит мoжe дa ce нocи и ĸaтo бижy и дa ce нocят или дъpжaт пo вpeмe нa мeдитaция.