Ларимар

Ларимара е нежен и мек камък с уникалния цвят на синьото Карибско море и се среща само на едно място в света.
Наименованието ларимар е комбинация от „Лариса“ – името на дъщерята на „откривателя“ на камъка и „mar“ (от исп. – море), подчертаващо небесно-синия цвят  на камъка, наподобяващ цвета на водите на Карибско море.


Лapимapът e мнoгo pядĸa фopмa нa минерала Пектолит. Чecтo ce бъpĸa c пoлyпpoзpaчни тюpĸoaзeни или финнo cини нeфpити. Униĸaлнaтa cмecицa oт cини, бeли и дpyги цвeтoвe пpивличa мнoгo xopa. Toй oтpaзявa paзличнитe цвeтoвe нa oĸeaнa, пocpeдcтвoм пo-тъмнитe и пo-cвeтлитe нюaнcи нa cиньoтo, ĸoитo cъдъpжa.


Твърдост по скалата на Моос: 7
Образуването на ларимара е свързано с древна вулканична дейност.

Ларимарът е нов скъпоценен камък, открит за широката публика през 1974 година. Негов откривател е Мигел Мендес.

Най-голямо количество от този камък се добива в един открит рудник, където миньорите използват само мотика, лопата и чук, за да откъртват парчета обветрен базалт в търсене на този фантастичен пектолит. В момента се полагат усилия от страна на правителството на Доминиканската Република да модернизира системата за добив. Неизвестно е и наличното общо количество Ларимар, което прави доставките му в дългосрочен план изключително несигурни.


Ларимарът е напълно уникален скъпоценен според минералния и химическия си състав. Изкрящите му цветове се дължат на медта, която се съдържа в него.


Някои вярват, че ларимарът е открит в древен град от изгубения континент Атлантида – за част от който  се смятат островите в Карибско море, и поради тази причина понякога той е наричан „камък от Атлантида“.
Местните жители вярват, че ларимарът носи обич, топлота и подпомага възстановителните сили на организма.
Енергията на Ларимара ни позволява да видим събитията от различна гледна точка, спрямо тази, която вече сме си оформили.

Омекотява, просветлява и лекува физически, емоционално, ментално и духовно.
Този нежен, мек, небесно-син „лечител“ от Карибите ни носи спокойствието на морето и въздуха, за да умиротвори сърцето и ума ни. Утешава ни и ни ободрява от болката, страха, депресията, житейската мъка, от емоциите, свързани с промяна или травма по един невероятен начин.


Ларимарът ни помага да придобием себеизразяване, търпение, приемане на нещата и хората, простота и творчество.
Освен това Ларимарът има и защитни функции: предпазва ни от негативни и зли сили и влияния, защитава вътрешният ни глас, а на физическо ниво ни пази от фоновата радиация, както и предпазва мускулатурата ни от спазми.
Премахва и негативни кармични енергии.

Previous articleЛунен Камък
Next articleБерил

Берил

Берил - История и Въведение Берилиевата група е един от най-важните минерални групи. Тя е в изобилие, но рядко се среща качествен материал в прозрачен...

Ларимар

Ларимара е нежен и мек камък с уникалния цвят на синьото Карибско море и се среща само на едно място в света.Наименованието ларимар е...

Лунен Камък

Лyнният ĸaмъĸ e paзнoвиднocт нa минерала Ортоклаз. Има cпeцифичeн бял цвят с красиви иризации в цветовета на дъгата и cини отбляcъци, нaпoдoбявaщ бляcъĸa нa...