Берил

Берил – История и Въведение


Берилиевата група е един от най-важните минерални групи. Тя е в изобилие, но рядко се среща качествен материал в прозрачен вид. Прозрачните образци са сочени като „скъпоценен берил“. Най-известният член на семейството берил е зеления смарагд, следван от син аквамарин. Въпреки че берил е един от най-важните минерални групи, златистия берил не е много добре познат на широката публика. Други популярни берили включват розов – морганит и бяло, или безцветен – Гошенит. Червения Берил е най-редкия от берилите и е известен под името Биксбит.

Името Хелиодор обикновено се използва, за да опише по-лек, по-слабо зеленикаво жълт берил, докато „златен берил“ е запазен за ярък и с интензивен цвят образец. Въпреки това, тъй като няма официално разграничаване, Хелиодор и златен берил, обикновено се счита за едно и също. В днешно време, търговското наименование на Хелиодор се използва рядко.
Берил в най-чистата му форма е напълно безцветен – Гошенит. Примеси и оцветители в безцветния берил са отговорни за много различни цветни разновидности на берила. Цвета на Златния берил се дължи на железните примеси.
През 1913 г., първото значимо находище на златен берил е открито в Намибия от германска минна компания. Материалът открит е кръстен „Хелиодор“, а думата произлиза от гръцки език –  „дар от слънцето“. Лукас фон Кранах, един от най-престижните дизайнери на бижута от това време, е бил помолен да създаде изискан комплект бижута за германския император и крал на Прусия, Вилхелм II. Благодарение на това златния берил спечелил славата си на скъпоценен камък.

Един от най-големите фасетирани Берили в света е 2054 карата безупречен аквамарин. Изисканото бижу в момента е на показ в Смитсъновия институт.Има няколко различни скъпоценни камъни, които доста приличат на златистия берил – апатит, кварц, фелдшпат, топаз и турмалин. Въпреки това, берил обикновено могат да бъдат лесно идентифицирани и разграничени от други скъпоценни камъни чрез основни тестове. Един от най-лесните начини да се идентифицират берил е чрез изследване на специфично тегло (плътност) и твърдостта. Берилите са значително по-твърди, отколкото апатит, кварц и фелдшпат, но малко по-мек от топаза.


Берил, топаз и турмалин също имат много различни кристални структури и формации. Турмалинът е обикновено силно набразден; топаза има перфектна цепителност и осем двустранни бразди, като има предвид това, кристалите берил са с шестоъгълна кристална структура, която го прави много лесно разпознаваеми.

Берилите от Бразилия са известни с най-високо качество. Бразилският берил обикновено е с отлична чистота и екземплярите от Бразилия са обикновенно много по-големи спрямо други находища. Други значими находища има в Мадагаскар, Намибия, Шри Ланка (Цейлон), Нигерия и Зимбабве.

Аквамарин рожденния камък за месец март, също е с произход основно от Бразилия и Индия.


Скъпоценния берил се появява в най-различни цветове. Най-зеленикаво-жълт цвят се нарича Хелиодор или златист берил. Златист берил е най-разпространеният вид с ювелирно качество. Цветовете варират от ярко лимонено до бледо зеленикаво-жълто и златист цвят. Златист берил или Хелиодор, дължи цвета си на железни примеси.

Берилите може да се срещат в природата във всички нива на яснота от прозрачен до непрозрачен. Бижутерското качество берил е прозрачен. Включенията са редки за златния берил и екземпляри са почти винаги прозрачни. Когато са шлифовани и полирани, златните берили имат атрактивно стъкловиден да восъчен блясък.Златистите берили обикновено се фасетират така че, да покажат своя блясък. Не е типично да се изработват кабошони, освен ако не притежава астеризъм – звезден ефект или ефект -котешко око.


Златистия берил е известен като „Камъкът на слънцето“ и терминът „Хелиодор“ е взет от гръцки език. Гърци вярвали, че златния берил, носи топлината и енергията на слънцето. Хелиодор е носен и се използва като талисман от много векове. Златния берил се вярва че носи решителност на ползвателя, и също така защитават ползвателя от психологическа манипулация. Вярва се че, носенето му възпира духове, призраци и тъмни сили.


Златния берил се смята че, укрепва имунната система и е полезен за лечение на заболявания на черния дроб, далака и панкреаса. Златния берил е най-добър за стимулиране както на короната, и слънчевия сплит чакри, може да се използва и с всички други чакри. Хелиодор се смята, че е символ на гръцката богиня на пролетта, Персефона. Хелиодор не представлява официален месец, но е известен като камъка на Луната.


Златистия берил е отличен камък за всеки тип бижута той е едновременно твърд и издръжлив. Също така има много добър „огън“ и блясък, което го прави идеален камък за отворени монтажи. Предлага се в по-големи размери и много достъпни цени в сравнение с други скъпоценни камъни. Златистия берил е идеален за създаване на големи пръстени или висулки.


Златния берил често се използва като алтернатива на редкия и скъп топаз империал. Берил като цяло е един от най-популярните скъпоценни камъни в света и е сред любимите на бижутерите поради своята твърдост, издръжливост, достъпност и красота.


Скъпоценния берил е чувствителен към налягане и уязвим за битова химия. Берил е един от най-трайните видове скъпоценни камъни, но все пак изискват внимателно боравене. Избягвайте да носите бижута с берил, когато се работи с разяждащи химикали или домашни почистващи препарати, като например белина или киселина. При почистване на Берил ползвайте топла сапунена вода и мека кърпа. Не забравяйте да изплакнете камъните и отстранете всички сапунени остатъци. Най-добре е да се избягва употребата на почистване с ултразвук.


Не носете бижута с берил, когато правите упражнения, почиствате, спортувате или извършвате енергични физически дейности. Берил може лесно да нарани други скъпоценни камъни, като например кварц и фелдшпат, така че, избягвайте директен контакт с други видове скъпоценни камъни.

Previous articleЛаримар

Берил

Берил - История и Въведение Берилиевата група е един от най-важните минерални групи. Тя е в изобилие, но рядко се среща качествен материал в прозрачен...

Ларимар

Ларимара е нежен и мек камък с уникалния цвят на синьото Карибско море и се среща само на едно място в света.Наименованието ларимар е...

Лунен Камък

Лyнният ĸaмъĸ e paзнoвиднocт нa минерала Ортоклаз. Има cпeцифичeн бял цвят с красиви иризации в цветовета на дъгата и cини отбляcъци, нaпoдoбявaщ бляcъĸa нa...